TR
EN

Jinekoloji

Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel işlev bozuklukları (süreğen cinsel sorun) toplumumuzda oldukça yaygındır. Cinsel sorunların uygun yaklaşımlarla nedenleri saptanabilmekte ve bu rahatsızlıklar yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir. Kadınların %30-%60' ının yaşamları boyunca en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığı bilinmektedir. Erkeklerin ise yaklaşık %40'ı yaşamları boyunca en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşarlar. Erken boşalma, erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur ve yaklaşık 3-4 erkekten birinde görülür.

Cinsel İşlev Bozuklukları birimimizde cinsel sorunların nedenlerine yönelik gerekli tetkik ve incelemeler yapılarak ilgili branş uzmanlarınca uygun tedavi başlanmaktadır. Cinsel İşlev Bozukluklarının tedavisi hastanemizde bu alanda yetkin ve deneyimli psikiyatri, üroloji ve kadın doğum uzmanlarının işbirliği ve koordinasyonu çerçevesinde yürütülmektedir. Cinsel sorunun nedenine bağlı olarak ilgili uzman tarafından cinsel terapi ve/veya ilaç tedavisi seçenekleri uygulanmaktadır.

Cinsel İşlev Bozuklukları Birimimizde tedavisi gerçekleştirilen rahatsızlıkların başlıcaları şunlardır:

Vajinismus
Vajinismus, cinsel birleşme sırasında, vajinanın dış üçte birini çevreleyen kaslarda yineleyici ya da sürekli birbiçimde istemsiz kasılmaların olmasıdır. Çoğunlukla cinsel birleşmeye olanak vermeyen bu kasılmayı kadın kendisi yapmaz ve kendi isteği ile de geçiremez. Temel bozukluk, vajina girişindeki kasların istemsiz kasılmasıdır ancak vajinismusta buna bedenin çeşitli bölgelerinde bazen tüm bedende kasılmalar, sıklıkla bacakların kapanması, korku, bazen titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, hatta kusma, fenalık hissi ve ağlama gibi belirtiler eşlik edebilir.

Disparoni (Ağrılı Cinsel Birleşme)
Cinsel ilişki sırasında eşlik eden genital bölge ağrının olmasıdır. Vajinismus ile birlikteliği sık görüldüğünden ve oluşmasına benzer nedenler yol açtığından günümüzde artık vajinismus ile aynı başlık altında değerlendirilip ele alınırlar. Cinsel eylem sırasında ağrı olması nedeniyle beraberinde uyarılmanın kısa sürmesine bağlı uyarılma bozukluğu ya da orgazm bozukluğu görülebilir. Kadın cinsel sorunları içinde fiziksel nedenlerin en sık rastlandığı bozukluk disparonidir. Cinsel birleşmede ağrı yakınması olan bir kadında öncelikle fiziksel bir sorun olup olmadığı kadın doğum uzmanı tarafından araştırılmalıdır.

Cinsel İstek Bozukluğu
Cinsel istek bozukluğu kişinin yaşı ve yaşam koşulları dikkate alınarak, sürekli olarak ya da tekrarlayıcı bir biçimde cinsel fantezi ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması ya da hiç olmaması durumudur. Diğer bir deyim ile cinsel hayaller kurmak, cinsel konularda konuşmak, cinselliği hatırlatan hemen her şeye karşı istekte bir azalma ya da hiç istek olmaması durumudur. Kadının cinsel eylemi oluşturacak ortamı hazırlama, oluşturma, cinselliği başlatma ile ilgili hevesi yoktur ya da azalmıştır.

Uyarılma Bozukluğu ve Orgazm Olamama
Uyarma veya uyarılmaya rağmen genital bölgedeki damarlarda değişiklikler olmaz. Normalde o bölgedeki damarlar kan ile dolar, o bölge ıslanır ve sonuçta haz alınır. Bu şikayeti olan kadınlarda ise uyarılmaya rağmen bu sonuçlar alınamamaktadır.

Kadında orgazm bozukluğu gerek cinsel birleşme sırasında gerekse klitoral uyarılma sonucu (mastürbasyon gibi) orgazmın gecikmesi ya da olmamasıdır. Bazen kadındaki orgazm güçlüğünün temel nedeni, erkekteki erken boşalmadır. Bu nedenle problem çok detaylı sorgulanmalıdır. G noktası büyütme(G shot) ve orgazm aşısı bu hastaların tedavisinde kullanılan etkin tedavi yöntemlerindendir.

  • Op.Dr. Zeynep Taşargöl
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

    Bu alan üzerinden Cinsel İşlev Bozuklukları hakkında sorularınızı ve yorumlarınızı bana gönderebilirsiniz. Verilen yanıtlar tavsiye niteliğindedir. Teşhis ve tedavi için doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir.