TR
EN

Jinekoloji

Kürtaj

Kadınlar, hayatlarının bir döneminde, planlamadıkları bir gebelikle karşı karşıya kalabilmektedirler. Bir kadın inanç ve kaynaklarına bağlı olarak, bu dönemde gebeliğini sürdürmeyi ve bebeğini doğurmayı, ya da bu gebeliği sonlandırmayı tercih edebilmektedir. Hangi yaşta olursa olsun gebeliği sonlandırmak bir kadın için duygusal ve aynı zamanda zor bir karardır. Ancak bir kadın bu kararı vermiş ise, bu işlem için güvenebileceği bir jinekolog'a gitmesi ve kürtajın (gebeliğin sonlandırılması) bu hekim tarafından yapılması doğru olacaktır.

Ülkemizde kürtaj ve gebeliğin sona erdirilmesi ile ilgili yasal düzenleme mevcuttur. Buna göre Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi bir sakınca olmadığı takdirde gebenin isteği üzerine rahim tahliye edilebilmekte yani kürtaj yapılabilmektedir. Ancak

Kürtaj olmak için bir kadının değişik nedenleri olabilir:

  • Gebeliğin daha önceden planlanmamış olması durumunda,
  • Gebeliğin anne hayatını tehlikeye sokması söz konusu ise,
  • Gebeliğin adli bir olay (tecavüz) sonucu oluşması durumunda,
  • Anne karnındaki bebeğin bir takım genetik bozukluğu olması durumunda.

Istenmeyen gebeliğini sonlandırmak için ne yapmalısiniz?
Kürtaj olmadan önce düşünülmesi gereken birçok unsur söz konusudur. Eğer bir kadın kürtaj olmanın kendisi için en doğru seçim olduğuna karar verdiyse, o zaman kendisini rahat hissedeceği ve güvenebileceği bir Kadın doğum uzmanına müracaat etmeli ve bu işlemi hastane ortamında yaptırmalıdır.

Kürtaj nasıl yapılır?
Kürtaj olamaya karar verdiniz ve bir Kadın Doğum uzmanına kendinizi emanet ettiniz. Bundan sonraki işlem çok kısa süren bir işlemdir. İşlemden önce 6 saatlik bir açlık ve susuzluk yani ağızdan bir şey alınmaması gerekmektedir. Çünkü Kürtaj işlem için bir anestezi uzmanı tarafından hafif bir genel anestezi (çok derin bir uyku verecek) verilmektedir. Bu hastalar için çok konforlu, güvenilir bir durumdur. Bu işlem günümüzde artık rahim içine sokulacak olan kanül denilen ince yumuşak bir kullanımlık steril tüpler vasıtasıyla vakum yöntemiyle yapılmaktadır. Bu işlem hastanın fizyolojik durumuna göre 5-15 dakika arasında sürmektedir. Bu işlemin ardından hasta uyandırılarak normal hayatına dönmesi sağlanmaktadır. Tüm bu işlemler yaklaşık 25-30 dakikayı bulmaktadır.

Ancak anestezi alınması nedeniyle aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekecektir.

  • Taburcu olduktan sonra günlük faaliyetlerinizi yerine getirebilirsiniz ancak ilk 12 saat herhangi bir araç kullanmamanız veya dikkat gerektiren bir işlem yapılmamanız önerilir.
  • Verilecek olan antibiyotik ve ilaçlar (ağrı kesici v.b) doktorunuzun belirtmiş olduğu şekilde düzenli şekilde kullanmalısınız.
  • Bir sonraki kontrol ziyaretinize kadar ilişki, ağır egzersizler ve havuza girmemelisiniz.
  • Op.Dr. Zeynep Taşargöl
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

    Bu alan üzerinden Kürtaj hakkında sorularınızı ve yorumlarınızı bana gönderebilirsiniz. Verilen yanıtlar tavsiye niteliğindedir. Teşhis ve tedavi için doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir.