Gebe yeterli beslenemiyorsa bebeğin de beslenme konusunda yetersiz olacağı kuvvetle muhtemeldir. Bebeğin beslenmesi annenin vücudundan karşılanır. Bu durumda anneye büyük sorumluluklar düşmektedir. Gebelikte yenilen yiyecekler çok da farklı olması gerekmez aynı yemekler yenebilir fakat ek olarak bebek için ve anne için gerekli olan besinler takviye edilmelidir.
Gebe kadınlar gebelik öncesine göre ortalama 300-500 kcal daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu dönemde gerekli olan gerek vitaminler gerekse mineraller iyi ve dengeli beslenmeyle rahat bir şekilde karşılanır. Fakat gebelikte ortaya çıkan demir ihtiyacı demir içeren gıdaların tüketilmesi ya da ek demir desteğiyle yapılmalıdır. Toplam gebelik boyunca alınması gereken kilo gebeden gebeye değişse de ortalama 11-15 kilodur. Bu kiloların da haftalara göre ayarlanması gerekmektedir.
Daha çok sebze ve meyve, protein desteği, mineral ve vitaminlere dikkat edilmelidir. Taze sebze ve meyveler, özellikle turunçgiller ve domates A, B, C vitaminleri içerir. Hangi besinlerde ne kadar vitamin var hangisinde mineral var bilinmeli destek tedavisi gerekirse demir kalsiyum, magnezyum yapılmalıdır. Demir, beyaz kürenin oluşması için gereklidir. O yüzden bazı bebekler kansız doğar, bunun da sebebi, gebelerin demir ihtiyacını tam karşılayamadığıdır. Gebeler fazla miktarda demir içeren yiyeceklerden yemeli ve eğer gerekirse doktorum önerdiği miktarda demir ilacı almalıdırlar.
Gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkan bulantı ve kusmalarda az az sık sık yemek hem anne açısından hem de bebek açısından daha iyidir.
Gebelerin daha çok proteine ihtiyacı vardır.
B vitaminleri içeren et, balık, tavuk ve yumurta önemli protein kaynaklarındandır. Tabiki yağlardan da takviye yapılmalı bu takviye doğrudan yağ şeklinde olabileceği gibi sıvı ve tereyağı şeklinde , peynir şeklinde de olabilir.
Doğuma kadar şeker, baklagiller, ekmek, pastalar ve patates enerji sağlamak için yenebilir.
A vitamini ihtiyacı baklagiller, patates ve ekmekle karşılanabilir.. Fakat yağlar, şeker ve nişasta çok miktarda alınırsa gebeye kilo aldırır ve bu da doktor olarak pek tercih ettiğimiz bir durum değildir.
Bol kremalı ve yağlı yiyeceklere çok ilgi gösterilmemeli ve tüketilmemelidir.
Sigaradan uzak durulmalı eğer içilirse bebekle ya da bebeğin eşiyle ilgili sorunlar çıkabileceği unutulmamalıdır.
Alkol alınmamalıdır.
Çay ve kahve çok olmamak kaydıyla içilebilir.
Doktor vitamin desteği uygun gördüyse günlük unutulmadan içilmelidir.