Üreme çağındaki sağlıklı her kadının ayda bir kez yaşadığı adet kanaması, üreme faaliyetlerinin yolunda gittiğinin göstergelerindendir. Ergenlik ve menopoz dönemleri arasındaki kadınların ortalama 21-35 gün aralıklarla gerçekleşen 3-7 gün arasında sürebilen adet kanaması yaşamaları beklenmektedir. Adet kanamasının ne kadar süreceği ve iki adet dönemi arasındaki sürenin ne kadar olacağı kadının genetik, fiziksel ve psikolojik özelliklerine göre değişebilmektedir. Ancak tüm kadınlar için kanamanın en az 3 gün en fazla 7 gün sürmesi beklenmektedir. Bu bağlamda 3 günden kısa, 7 günden uzun süren kanamalar kadının metabolizmasında normal dışı bir şeylerin olduğu hususunda düşündürür.
Adet kanaması hangi yoğunlukta olmalıdır?
Adet kanamasının başladığı ilk 2 gün kan miktarı fazla olur sonraki günlerde azalarak biter. Ancak kan miktarının ölçülmesi hesaplanması mümkün olmadığından ne kadar olursa ideal olur çok kesin bilinemez. Bu sebeple kadının ped değiştirme sıklığı ile ilgili bir yorum yapılabilir. Örneğin kanamanın en yoğun olduğu günlerde en fazla 5 kez ped değiştirilmesi normal kabul edilirken, kanamanın azaldığı sonraki günlerde ise günde 3 ped değiştirilmesi normal karşılanmaktadır. Adet döneminde kadının genital organları, üreme organları daha hassas olduğundan bu dönemde hijyen kurallarına uymak her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Bu sebeple ped kirlendiğinde bu şekilde uzun süre kalınmamalı, özellikle ilk günlerde mümkün olduğunca sık aralıklarla ped değiştirilmelidir.
Adet kanaması ne sıklıkla görülür?
Adet kanamasının başlama yaşı, görülme yoğunluğu ve sıklığı kadının genetik özellikleri, beslenme ve sosyal yaşam koşulları ve duygu dünyası ile de bağlantılıdır. Bu sebeple adet düzeni ile ilgili verilen bilgiler ve sayısal veriler genel, ortalama düzeydedir. Bunlardan bir birim az ya da çok olması ille de bir sağlık sorunu yaşandığı anlamına gelmez. Ancak tüm dünya kadınların göz önünde bulundurularak elde edilen veriler ışığında adet dönemleri arasındaki sürenin en kısa 21, en uzun 35 gün olması gerektiği düşünülmektedir. Bu bağlamda 21 günden kısa, 35 günden uzun aralıklarla adet kanaması görülmesi durumunda her hangi bir sağlık sorunu olabileceğinden jinekologa başvurulmasında fayda vardır. Ayrıca adet dönemleri arasında geçen süre hesaplanırken kanama bittikten sonraki dönem değil, kanamanın başlangıcından bir sonraki kanamanın başlangıcına kadar geçen sürenin sayılması gerekmektedir.
Adet kanamalarındaki düzensizlikler ne zaman sorun teşkil etmez?
Bir kadının yılda 1-2 kez adetinin gecikmesi, normalden daha yoğun ya da az gelmesi bir problem teşkil etmez, endişelenmeye sebep olmaz. Ancak bunların sık yaşanması her hangi bir sorun göstergesi olabileceğinden jinekoloğa başvurulması önerilmektedir. Bununla birlikte ergenliğe giriş döneminde ve menopozun yaklaştığı yıllarda adet kanamasında düzensizlikler yaşanması normal olarak kabul edilir. Zira bu dönemlerde vücut değişen hormon dengesine alışmaya, uyum sağlamaya çalışma evresindedir.
Adet kanamasının normalden az olmasının sebepleri nelerdir?
Üreme çağındaki kadınlarda adet kanamasının en az 2-3 gün devam etmesi ve de günde en az 2-3 ped değiştirecek yoğunlukta olması beklenir. Bundan daha kısa süren ve az olan adet kanamalarında bir sorun olduğundan şüphe edilmektedir. Kadının adet kanaması normalden daha az olması ve kısa sürmesi öncelikle hormonların salgılanmasıyla ilgili sorun olduğu yönünde yorumlanabilmektedir. İlerleyen yaşla birlikte kadınlık hormonlarının azalması dolayısıyla özellikle 40 yaşından sonra adet kanaması azalır. Bununla birlikte kadının geçirdiği rahim içi ameliyatlarının meydana getirdiği anomaliler, yapısal bozukluklar ve yapışıklıklar da adet kanamasının miktarını azaltabilmektedir. Burada soruna sebep olan etken belirlenir ve bu faktörü ortadan kaldırmak için tedavi uygulanır.
Adet kanamasının normalden fazla olmasının sebepleri nelerdir?
Bir adet döneminde kanamanın 7 günden uzun sürmesi ve günde 5 pedden fazla değiştirilmesi mutlaka bir sorun olduğuna işarettir. Hormon salgılanmasındaki bozukluklar, yumurtlama dengesizlikleri, miyomlar, polipler, doğum kontrolü için kullanılan spiral ve hormon içeren bir takım ilaçlar kadında adet kanamasının normalden daha uzun sürmesine ve daha fazla miktarda olmasına sebep olabilmektedir. Adet kanamasının fazla olması kadında kansızlığı ve kansızlığa bağlı rahatsızlıkları tetikleyebildiğinden kesinlikle doktora başvurulması ve önlem alınması gereken bir sorundur. Bu probleme sebep olan etken miyom, polip gibi bir oluşumsa cerrahi müdahale ile alınır. Hormon dengesizliğinden kaynaklanıyorsa hormon salgıları düzenlenir. Eğer spiralin yarattığı bir olumsuzluksa çoğu zaman spiral çıkarılır. Bu bağlamda öncelikle gerekli tetkikler yapılarak sebep belirlenir. Ardından en uygun tedavi yöntemi uygulanarak rahatsızlık engellenir.