TR
EN

Tüp Bebek

Sperm Donasyonu / Sperm Nakli Tedavisi

Sperm donasyonu, sperm üretimi durmuş erkeklerin çocuk sahibi olabilmesi için başvurabileceği bir yöntemdir. Herhangi bir şekilde sağlıklı sperm elde etme şansı bulunmuyorsa veya elde edilen spermler gebelik için yeterli kalitede değilse gebelik için sperm donasyonu tedavisi uygulanır.


Sperm Donasyonu Uygulamasını kimlere öneriyoruz?

  • Daha önce ateşli bir hastalık geçirmişseniz ve bu testislerinizin zarar görmesine neden olmuşsa, bu duruma bağlı olarak testislerinizde sperm üretimi olmayabilir. Yapılan spermiyogram testi ile sperm hücresi olmadığı gözlenmişse, Sperm Donasyonu Uygulamasıyla çocuk sahibi olabilirsiniz.
  • Sperm sayı ve kalitesinin istenilen düzeyde olmaması veya hiç sperm hücresi bulunmaması durumunda, sperm bankasından sizin için temin edeceğimiz sertifikalı sperm hücreleriyle çocuk sahibi olma şansını yakalayabilirsiniz.
  • Önceki gebeliklerinizde kandaki Rh faktörü uyuşmazlığına bağlı aşırı duyarlılık yaşıyorsanız, buna bağlı olarak oluşabilecek düşük riskini önlemek amacıyla, uygun Rh faktörüne sahip sperm bankasından sperm hücrelerini kullanarak, sağlıklı hamilelik yaşayabilirsiniz.
  • Evlenmeden çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar, sperm bankasından alacakları sperm hücreleriyle çocuk sahibi şansına sahiptirler.

Kıbrıs Sperm donör seçimi:
Tüm kullandığımız spermler Dünya’nın ileri gelen, en büyük sperm bankalarından sertifikalı ve Sağlık Bakanlığımızın onayı ile getirilmektedir.

Kıbrıs Sperm Donasyonu ile Tüp Bebek Tedavisinden Önce Gereken Testler:

Sperm donasyonu tedavisinde kullanılacak olan sperm hücreleri donörden geleceği için erkek hasta’ya ek infertilite testleri uygulamaya gerek duyulmaz. Zaten, sperm donasyonu ile tüp bebek tedavisine karar verilmişse, muhtemelen gerekli tüm test ve tetkikler yapıldıktan sonra bu karar verilmiştir. Anne adayına uygulanacak testler:

  • Sistemik ve Lokal fizik muayene: Bazal jinekolojik muayene ve jinekolojik ultrasonografi ile vajen, serviks ve uterusa (rahime ) ait temel anatomik bozukluklar değerlendirilmeli ve overlere (yumurtalıklara) ait yapısal bozukluklara bakılmalıdır. Ultrasound tetkiki ile yumurtalıklardaki antral folikül sayısına da bakılmalı ve hormon değerleri ile mukayese edilmelidir.
  • Hormon profili testleri: Adetin 2. veya 3. gününde AMH, FSH, LH, E2, Prolaktin, TSH, ve Progesteron hormon değerleri ölçülür. Bu hormon değerleri hem over rezervini gösterir, hem de endokrin sisteminde olası bozukluklar hakkında bilgi verir.
  • Şayet daha önceden kadının gebelik kayıpları ve/veya başarısız tüp bebek tedavisi mevcutsa, rahim filmi çekilmesi de önemli bir gereklilik olacaktır. Bunun yanı sıra, belli başlı imünolojik ve genetik testler de istenecektir. Her kişiye önerilecek test ve tetkikler farklı olacağından dolayı kişiye özel bir test listesi hazırlanması her zaman en doğru yöntemdir.
  • Anne adayının yaşı, hormon tetkikleri, ultrasonografi sonucu referans alınarak, bir tedavi şeması çıkartılır. Tedavi şeklinin seçimi, etkin başarının elde edilebilmesi için; hasta ve doktorun birlikte karar vermesi gereken ciddi bir faktördür.
  • Op.Dr. Zeynep Taşargöl
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

    Bu alan üzerinden Sperm Donasyonu hakkında sorularınızı ve yorumlarınızı bana gönderebilirsiniz. Verilen yanıtlar tavsiye niteliğindedir. Teşhis ve tedavi için doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir.